
Långsiktiga val för friskare hav
Hållbarhet.
Vi har nog alla tänkt att ordet hållbarhet är lite svårt. Det kan innehålla och innebära så mycket, och samtidigt känns det ofta uttjatat och nött. I mitt eget hållbarhetsarbete använder jag ofta ordet långsiktighet för att förklara vad jag menar med hållbarhet. Med Långsiktiga val för friskare hav vill jag utforska möjligheterna att faktiskt samarbeta med våra hav och de som lever i det istället för tvärtom. Helt enkelt för att vi hör ihop. När vi gör gott för våra hav gör vi också gott för oss själva. Långsiktighet handlar för mig också om att se bortom horisonten både när det gäller tid och geografi. Att försöka se konsekvenserna för våra val, inte bara för oss som lever här och nu utan för många generationer framåt. Känns det svårt? Ja, vi kommer säkert göra fel på vägen då vi tex. inte riktigt förstod helheten, men låt oss utforska tillsammans hur en riktigt god intention skulle kunna se ut, för en ödmjukare relation till våra hav.
“Our blue planet may be divided by continents, but it is united by oceans”
Hanli Prinsloo
Mat äter vi alla varje dag. Därför spelar valen vi gör på våra tallrikar en väldigt stor roll ur ett hållbart helhetsperspektiv. En måltid kan också vara något som bidrar till många sinnesintryck, fina samtal och nya insikter. Det är en av anledningarna till att jag så ofta kopplar det jag vill förmedla till någon form av matupplevelse. Jag brinner för att ge mina gäster nya intryck och bjuda på inspiration till nya sätt att se på maten på våra tallrikar. Något av det viktigaste jag vill förmedla är just att vi faktiskt kan göra skillnad om vi bara vet hur. För jag tror att det finns kraft till förändring i känslan av hopp. Det behöver inte ens kännas som en uppoffring eller något vi förlorar. Jag visar dig gärna hur långsiktiga val på tallriken kan smaka härligt, vara vackert att titta på och göra gott för både våra hav och i våra kroppar.
Jag lever och arbetar i en underkön natur, och de platser vi utforskar närmare under mina event ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Livet under ytan och i strandkanten erbjuder så mycket vackert och gott, men det är också sköra ekosystem som vi behöver närma oss med stor hänsyn. Under alla vandringar, guidningar och tångsafaris visar jag hur vi försiktigt kan plocka i naturens skafferi utan att störa eller förstöra. Det finns sätt att plocka tång som stimulerar ny tillväxt, och precis som vi kan ansa i vår trädgård så kan vi också pyssla om livet under ytan.
Maten vi äter på mina event och kurstillfällen är så långt som möjligt odlad och producerad av människor med höga hållbarhetsambitioner från de landskap vi vistas i. Det ger oss en relation till maten och en smak av platsen vi befinner oss på. Det bidrar också till att människor i lokalsamhällena häromkring har möjlighet att leva och arbeta här året om.
Med min verksamhet är jag med i Hållbarhetsklivet , Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring som drivs av Turistrådet Västsverige.